Wednesday 4 May 2011

Nasi lemak wangi + sambal udang

@ssalamualaikum~
whiterose..
hari nie terasa nak makan nasi lemak.. selalu orang buat untuk sarapan tapi aq wat untuk dinner.. hehe yummy.. xkesah la.. aq mmg cm nie pun.. pagi td g la bli bhn3.. g pasar ngan mak aq.. nie resipinyer.. leyh r share ngan sesiapa..

nasi lemak wangi + sambal udang

Bahan3 nasi lemak:
  1. beras ikut sukat berapa orang makan.
  2. santan kelapa 1 paket
  3. daun pandan dalam 3 helai (rahsia wangi)
  4. halia (hiris)
  5. bawang (potong halus3 ikut kreativiti masing3)
ok.. mula ngan masak nasi dulu sebab tumis sambal sekejap jer.. nie petua yg aq tw la.. kalau nak lagi sadap+lebih selera rendam beras tu selepas dibasuh beberapa kali.. (nie kalau guna rice cooker). pastu buang air rendaman beras td. masukan santan, halia, bawang dan daun pandan yang telah siap simpul (style sikit la.. xde la panjang beno..) kalo nak rasa lebih lemak sukat perahan santan tu macam sukat nak masak nasi macam slalu.. then petik je suis rice cooker tu.. easy rite..
then,then,then...
Bahan3 sambal udang:
  1. udang dalam sekilo (tapi tadi aq amek 1/4 kilo je.. 3 orang makan)
  2. lada kering yang da blend
  3. bawang potong bulat (ikut kreativiti.. slalu kalau potong terlalu halus nanti xberapa sedap)
  4. minyak semestinya
  5. air asam jawa
settle masak nasi aq selalu kemas sikit bahan3 xpakai utnuk masak yg lain lak.. xske serabut dapur.. ewww~.. amek kuali la untuk tumis.. masuk minyak tumis bawang sampai naik bau. baru masukan lada blend. tumis sampai warna lada tukar cm merah bata tu tanda da garing la tu.. masuk udang. gaul sampai udang ala3 separuh masak tu masukan air asam jawa (jgn cair sangat).. tunggu sampai naik minyak pastu da leyh serve.. sementara tunggu masi masak bleyh la kemas dapur.. mp lantai ke ape ke.. perkara wajib.. 
then then then......

Bahan3 penyeri: ikut kreativiti masing3
  1. telur rebus siap buang kulit dipotong 2/ tak potong pon boleyh.. ikut suka.. ada orang suka makan ngan telur goreng..
  2. timun potong bulat3
  3. daun salad
bahan penyeri nie leyh serve skali atas meja makan/dalam pinggan skali ngan sambal udang tu. then da leyh angkat nasi.. pastu? makan la ngan family.. sebab bau nasi yg wangi tu bertambah makan.. hehehe..  tu je.. esok insyallah resipi lain lak.. maybe untuk minum petang plak.. ok then~

1 comment: