Tuesday 10 May 2011

kuih talam pisang~!

@ssalamualaikum..
whiterose...
today, nak kongsi sikit cara wat minum petang nie.. 1st time try..

Bahan3:
1) Pisang (1 sikat)
2) Tepung gandum (1 cawan)
3) Gula merah (1 cawan)
4) Telur (1 biji)
5) Kelapa parut (1/2 cawan)
6) Santan (1 cawan)
7) Garam (sedikit)

cara wat:
1st skali panaskan tempat pengukus.. sementara tgu air masak ambil semua pisang tu masuk dalam mangkuk pastu lenyek sampai lumat, masukkan gula merah gaul bersama. da ok masukkan plak klapa parut td.. gaul lagi.. pecahkan telur ayam yer sebiji masukkan dlm mangkuk tadi.. gaul lagi. tambah sedikit garam secukup rasa.. pastu campur skali ngan tepung. agak3 balance..(xcair sangat xpekat sangat) pastu ambil loyang tambah sikit minyak guna berus sapu biskut raya tu dekat loyang.. gunak jari pun leyh gak untuk ratakan minyak.. tp harus ingat yer minyak sapu sikit jer jangan banyak sangat nanti lembik.. da tu curahkan bahan yg da gaul td masuk dalam loyang. loyang tu lak masuk dalam tempat pengukus. sementara tgu nak masak leyh sediakan santan campur garam dan tepung ikut sukatan supaya janhan cair sangat. pastu kalau pisang da agak masak tu masukkan air santan yang da wat tadi curah atas pisang tadi.. pastu tunggu sampai masak.. settle.. leyh r hidang ngan teh.. hahahaa then..then..then....

1 comment: